петък, 4 септември 2009 г.

Годишнина от рухването на Римската империя





На 4 септември 476 г. след Хр. престава да съществува Римската империя - вождът на германското племето херули Одоакър сваля от власт последния римски император Ромул Августул. Флавий Ромул Август, наричан Ромул Августул (малкия Август) е последният император в Западната Римска империя. Син е на наемен военачалник от германски произход, служил на Атила и последните западни императори - според традицията баща му като варварин не може да бъде император, но той може да коронова непълнолетния си син Ромул, който приема и името Август. Така последният римски император съчетава в себе си имената на митичния цар основател на Рим и на първия принцепс установил императорската власт. Въпреки че истинската власт държи бащата, сина е в Равена и изпълнява само церемониални функции.

През 476 година след Христа, германският вожд Одоакър успява да побежди и обезглави Орест (бащата на императора) и го детронира Ромул Августул. Но тъй като Ромул бил изключително красив и благ юноша, Одоакър не само че не го екзекутирал, каквото било първоначалното му намерение, но изпратил момчето при свои роднини в Южна Италия.

Одоакър получил патрициански сан и реалната власт над Италия, защото изпратил знаците на императорската власт в Константинопол на византийския император Зенон с думите: "Както слънцето е едно на небето, така и императора трябва да е един на Земята!" По-късно това събитие е възприето за края на Римската империя и началото на Средновековието, а годината 476 е пределна от историята на Античната епоха. Въпреки, че детронирането на Ромул Августул минава почти незабелязано за съвременниците.

Римската империя е създадена около 27 г. пр. Хр., разделена е през 395 г. на Западна римска империя и Източна римска империя (Византия) от император Теодосий Първи. Византия съществува до 1453 г., когато е превзета от Османската империя.

http://calendar.dir.bg/inner.php?d=4&month=9&year=2009&cid=0&sid=&eid=26500